06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Каде и како да се засадат лешници за изобилство од плодови

Каде и како да се засадат лешници за изобилство од плодови

Лешник е растение на кое не му е потребна посебна грижа и затоа во Италија се нарекува и „дрво за мрзливи“. Предмет на одредени барања и правилен избор на сорта, добри приноси може да се добијат во сите региони на земјата. Со секоја измината година, растот на потрошувачката постојано расте, а расте и цената.

Лешникот е култура со високи приноси, одлична храна и лидер во хранливите материи меѓу другите ореви. Исто така, се цени поради високата издржливост на оревите – во лушпите ги задржуваат сите хранливи и вкусни квалитети до 3-4 години со соодветно складирање.

Каде да се засадат лешници

Не треба да се заборави дека лешникот е растение што ја сака влагата и има потреба од често наводнување, но и водата треба да биде во умерени количини – мочуришните области не се соодветни. Кога подземните води се повисоки од 3 m, тогаш корените гнијат и развојот се забавува и може да се исуши.

Лешникот е култура што може да расте во светло засенчување, но приносот е многу поголем кога се сади на отворено тло. Овошјето исто така започнува порано ако е во сончеви области. Треба да се има на ум дека не сите сорти можат да го издржат жешкото сонце – нивните лисја почнуваат да се сушат предвреме, а растенијата се разболуваат.

Како точно да се засади

Лешникот е култура доволно скромен за почвата. Ако почвата е песочна, се додава глина и обратно – на глината и треба песок.

Дупките за садење треба да бидат доволно големи – со дијаметар не помал од 50 см.

Не треба да заборавиме на оплодување – при садење во дупките за садење додадете 1,5-2 кофи со тресет, 1 кг пепел од дрво и 2 лажици суперфосфат и калиум сулфат. Измешајте сè добро и истурете 30-40 литри вода.

Многу важен услов е коренскиот врат да не падне подлабоко од 4-5 см, бидејќи растението е прицврстено за колче.

Дури и во рана пролет, на лешниците им треба доволно вода – растенијата се напојуваат на секои 1,5-2 недели.

Грижа за лешници

На лешниците не им е потребна посебна грижа, но важно е да се знае дека по чистењето на плевелите и олабавување на почвата до длабочина од 7-8 см редовно се напојува на секои 10-15 дена во летните месеци. На крајот на есента, задолжително е складирање на влага, што е гаранција за добро презимување на сите култури што ја сакаат влагата.

Во третата година, растенијата треба редовно да се хранат, наизменично со органски и минерални ѓубрива – ѓубриво и НПК.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …