Почетна / Uncategorized / Каде е откриено најстарото дрво во Европа?

Каде е откриено најстарото дрво во Европа?

Најстарото дрво е откриено во националниот парк Полино во Италија за време на истражување на животната средина, објави “Дејли мејл”. Научниците го викаат Италус. Тој припаѓа на видот Geldreich.

Според зборовите на еколозите, Италус пораснал на карпестите падини на јужна Италија во 789 година од Њу Ејџ. Ова е година кога Викинзите за прв пат стигнале на брегот на Велика Британија.

Експертите наведуваат дека во последниве години “Италус” формирал пошироки и потрајни прстени, што зборува за поволна средина. Научниците го објаснуваат ова со фактот дека температурите во планинскиот венец се малку пониски, што го балансира влијанието на глобалното затоплување.

Претходно, најстарото дрво во Европа се сметало за Адонис во северна Грција – пред 1075 год.

Види

Полиподиум – украсно растение од тропските региони на Америка

Полиподиумот (Polypodium) потекнува од семејството Папрати (Pteridaceae) и тоа од од тропските региони на Јужна …