Почетна / Градина / Јудина печурка – печурката во облик на уво

Јудина печурка – печурката во облик на уво

Auricularia auricula-judae, е познато како Еврејско уво, Јудино уво или Желе уво и е вид на печурка која расте на дрво со облик на човечко уво.

Печурката е сунѓереста и кафеава по боја. Се смета дека на такво дрво се обесил Јуда, па од таму го има добиено оваа печурка името.

Печурката нема стебло, а неколку уши растат директно од мртви гранки на црн бозел и поретко други листопадни грмушки и дрвја. Плод дава главно во летото и есента, но се појавува и во текот на целата година.

Давањето на плод е секогаш во влажно време или по обилни врнежи. Во млада состојба имаат розова боја, а подоцна потемнува. Месото е жилаво и транспарентно. Нема мирис и вкус. Сунѓерот има лековити својства и може да се одгледува.

Види

Растението кое со мирисот ви дава подобра меморија

Испитите на универзитетите се се поблиску, а универзитетските истражувачи велат дека мирисот на рузмарин може …