22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Изобилство на хортензии на Азорските Острови (Фотографии)

Изобилство на хортензии на Азорските Острови (Фотографии)

Азорските острови се 9 егзотични острови, кои се наоѓаат во средината на Атлантскиот океан, кои имаат деликатна, но тесна временска шема. Островите се познати по својата единствена флора и фауна која се протега далеку од ендемичните растенија на островот. Воведени тука во 17 век, хортензиите се далеку од најпрепознатливиот симбол на регионот.

Не овие острови овие растенија можете да ги најдете во безбројни бои, облици и големини. Тешко е да се каже кој остров има повеќе хортензии, бидејќи автопатиштата и селата се наредени со овие цвеќиња. Овде можете да видите различни нијанси на сини, розеви и бели хортензии во пролетните и летните месеци, кога тие се во целосен цут.

Островот Фаиал е познат како синиот остров, поради илјадниците сини хортензии, кои обично бараат сенка со влажна, плодна, добро исцедена почва. Цвеќињата се неверојатно сини, што се должи на киселината во почвата и високата содржина на алуминиум. Хортензиите најдобро растат во почвата која има pH од 5,0 – 5,5. Можно е во истата градина да има разни бои на хортензии, бидејќи pH-балансот може да варира во различни области, што ги прави овие растенија шарено дополнување на било која градина.

Како што можете да видите, цвеќињата се присутни насекаде во Азорските Острови, а особено во Фаиал и Сао Мигел, каде што секој локален град има живописно растение во градината. Прво нешто што патниците секогаш се прашуваат кога ќе ги посетат Азорските Острови е кој ги одржува овие растенија? Одговорот се крие кај локалните жители кои работат на сечењето, кастрирањето и садењето на овие убави цвеќиња.

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …