06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Исплатени субвенциите за фармерите кои одгледале и заклале говеда во регистриран кланичен капацитет

Исплатени субвенциите за фармерите кои одгледале и заклале говеда во регистриран кланичен капацитет

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира фармерите дека на 242 лица исплати 5.082.000,00 односно, над 81 илјади евра за мерката 2.4. Одгледани и заклани грла говеда во регистриран кланичен капацитет.

„Праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите продолжува. Парите за земјоделски субвенции се исплаќаат во период кога на земјоделците средствата им се најпотребни“

Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, преку соопштение ги информира корисниците на Финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој дека:

„Како што се обработуваат апликациите за добивање на субвенции со Програмата за финансиска поддршка во земјоделството, така ќе следи и исплата по мерки соглсано планираниот календар за исплата. Средствата се враќаат кај земјоделците, во време кога имаат потреба од свеж капитал за новата реколта и ново производство.“

Од крајот на минатиот месец до денеска АФПЗРР, исплати над 30, 5 милиони евра, од нив на 26.300 одгледувачи на житни култури исплатени се 5,5 милиони евра, 16 милиони евра легнаа на сметките на одгледувачите на обележани грла кози, овци, говеда и несилки и околу 9 милиони евра на сметките на над 15 илјади лозари .

Види

Тасмански ѓавол – животното кое јаде се што мрда

Тасманскиoт ѓавол јаде се што мрда. Името го здобил по ѓаволската сила и дрскост да …