01.12.2023
Почетна / Градина / ИСКОРИСТИТЕ ГО МЕЃУРЕДОТ ДОДЕКА ЧЕКАТЕ ПОЛНА ЗРЕЛОСТ, СО ДОПОЛНИТЕЛЕНИ ПРИХОДИ

ИСКОРИСТИТЕ ГО МЕЃУРЕДОТ ДОДЕКА ЧЕКАТЕ ПОЛНА ЗРЕЛОСТ, СО ДОПОЛНИТЕЛЕНИ ПРИХОДИ

Кај младите овоштарници, четири до пет години по садењето, некои видови зеленчук и овошје треба да бидат засадени во меѓу редови, за производителите да заработуваат приходи сè додека засадените овошни дрвја не почнат да произведуваат повеќе. Ако нема доволно хумус во почвата се препорачува да се одгледуваат растенија кое ќе се искористии за зелено ѓубриво во првите две години по садењето.
Познато е дека на младите овоштарници првите две години садењет овие насади,овошките немаат плодови, а во третата и четвртата само минимален приход. Тоа е причината зошто во првите години по садењето, некои видови зеленчук може да се одгледуваат помеѓу редови, пишуваат од Оргалаиф.
Ако почвата во овоштарниците е сиромашна со азот и набиена, треба да се посее растенија за зелено ѓубрење и со тоа ја поправа структурата на почвата и ја зголемува нејзината плодност.


При избор на меѓукултура за одгледување кај младите овоштарници, немојте да сеете ни жито или индустриска култура – пченица, јачмен, ‘рж, овес, леќа, сончоглед, маслодајна репка, сточна храна и шеќерна репка, како и детелина и луцерка, бидејќи тие многу ја исушуваат почвата и ја исцрпуваат почвата од хранливите материи и го фаворизираат развојот на болести на овошјето.
Може да се садат или засадат други сорти на зеленчук: краставици, тикви, лубеници, дињи, зелена салата, лук, зелка, кељ, карфиол, целер, моркови и магдонос.
Задолжителна е промена на земјоделските култури
Со оглед на тоа што крошните насади во младите овоштарници се одгледуваат четири до пет години по ред, се применува ротација на земјоделските култури или ротацијата на земјоделските култури. Истата култура може да не се посее две последователни години. Според досегашното искуство, промените во земјоделските култури се најдобри:
Прва година: краставици, тикви, лубеници и дињи.
Втора година: грав, грашок, леќа, грав.
Трета година: моркови, цвекло, ротквици, компири.
Четврта година: спанаќ, зелена салата, рана зелка.
При изборот на крошни култури за одгледување, особено во четвртата и петтата година по садењето, треба да се знае кој зеленчук не толерира засенчување на веќе развиените овошни крошни. Сенката најдобро се служи со грашок, мешунки и зелена салата, проследено со кромид или лук, карфиол, моркови и цвекло, се додека сенка не толерираат доматите, пиперките, дињите и лубениците.
Без ефекти врз растот на овошни дрвја, под услов почвата да е пообилна со ѓубриво, може да се посее грашок, грав,боранија. Овие растенија имаат можност да ја поправат (апсорбираат) азотот од воздухот за нивна исхрана и со тоа да го внесат во почвата, така да тоа се користи и од овошните дрвја. За да се задржи што е можно повеќе азот во почвата, при бербата, овие растенија не треба да се корнат, туку да се искосат над земјата,попрскаат со Микробиолошко ѓуубриво ОРГАЛАЈФ и со остатокот да се плитко изора.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …