Почетна / Градина / Индиските ореви растат на дрво. Ова е најголемото според Гинис

Индиските ореви растат на дрво. Ова е најголемото според Гинис

Овие навистина се ореви.

Дрво од видот Anacardium occidentale во Бразил пораснало толку големо што покрива неверојатни 8.500 метри квадратни.

Изгледа како мини шума и е впишана во Гинисовата книга на рекорди како најголемо дрво од тој вид во светот.

Во исто време, тоа сè уште расте, пренесува Дејли Меил.

Гранките на дрвото, со големина од околу 70 обични дрвја од кашу, се протегаат неверојатни 50 метри од централното стебло, објаснуваат од Гинис.

Според Гинис, нејзината големина е резултат на генетска мутација која им овозможува на четири од петте гранки на дрвото да формираат нови групи на корени кога ќе ја допрат земјата. Со текот на времето, тие стануваат секундарни стебла, кои се ефективни клонови на оригиналното дрво.

Дрвото се наоѓа во Пиранги, во бразилската држава Рио Гранде до Норте.

Види

Што значат боите на трендафилот: црвената боја значи почит, a жолтата …

Трендафилите го завземале првото место на листата на најатрактивни и најомилени цвеќиња на луѓето, уште …