Почетна / Градина / Вести / Индиските ореви растат на дрво. И ова е најголемото

Индиските ореви растат на дрво. И ова е најголемото

Овие навистина се ореви.

Дрво од видот Anacardium occidentale во Бразил пораснало толку големо што покрива неверојатни 8.500 метри квадратни.

Изгледа како мини шума и е впишана во Гинисовата книга на рекорди како најголемо дрво од тој вид во светот.

Во исто време, тоа сè уште расте, пренесува Дејли Меил.

Гранките на дрвото, со големина од околу 70 обични дрвја од кашу, се протегаат неверојатни 50 метри од централното стебло, објаснуваат од Гинис.

Според Гинис, нејзината голема големина е резултат на генетска мутација која им овозможува на четири од петте гранки на дрвото да формираат нови групи на корени кога ќе ја допрат земјата. Со текот на времето, тие стануваат секундарни стебла, кои се ефективни клонови на оригиналното дрво.

Дрвото се наоѓа во Пиранги, во бразилската држава Рио Гранде до Норте.

Види

Јадете кајсии – Тие делуваат ефикасно против запек, различни кожни проблеми, болки во мускулите …

Кајсијата е најодгледуваниот вид традиционално овошје на нашиве простори. По Втората светска војна производството на …