05.07.2022
Почетна / Градина / Храна / Индија разви сорти на ориз и пченица со минимално наводнување

Индија разви сорти на ориз и пченица со минимално наводнување

Со исцрпување на водните ресурси во земјата, Владата на Индија има подготвено 41 сорти на ориз и 22 сорти на пченица во последната декада кои бараат помалку вода за наводнување.

Во случај на бисерно просо, 12 видови се развиени меѓу 1991-2011 за сувите региони на Раџастан, Гуџарат и Харајана, според податоците презентирани од страна на државниот министер за земјоделство Хариш Рават во Лок Саба минатата недела.

“Во текот на 2001-2010, 39 сорти на ориз и две сорти за аеробни услови се развиени, кои бараат помалку вода”, вели Рават.

Кај пченицата, 22 видови се развиени во текот на изминатата една деценија кои бараат или нула или 1-2 пати за наводнување.

Владата, исто така, развива 12 сорти на бисерно просо за сувите региони на Раџастан, Гуџарат и Харајана, каде врнежите се помалку од 400 мм во текот на последните 20 години, додаде тој.

Индискиот Совет за земјоделски истражувања (IACR) со помош на координираните истражувачки проекти (AICRPs), кои се базираат на различни Државниот земјоделски универзитети (SAUs) се вклучени во развојот на култури за различни агро-климатски услови во земјата.

Во моментов, постојат 168 AICRP центри низ целата земја кои работат на земјоделските производи како ориз, пченица, пченка, кинеска шеќерна трска, итн.

Види

Македонското масло од афион се најде на американскиот пазар!

Македонското масло од афион се најде на американскиот пазар! Првите количини од екструдираното ладно цедено …