Почетна / Градина / Храна / Индексот на цените во земјоделството во јуни 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.8 %, а кај аутпутот е на исто ниво

Индексот на цените во земјоделството во јуни 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.8 %, а кај аутпутот е на исто ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јуни 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.8 %, а кај аутпутот е на исто ниво.

Во јуни 2019 година, во споредба со јуни 2018 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 99.2, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 99.1.

Во делот аутпут, во јуни 2019 година, во споредба со јуни 2018 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 99.4, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 101.3.

Види

Која е вистината – дали јајцата се штетни или корисни за исхрана?

Јајцата се меѓу најчесто дискутираните храни во светот на исхраната. Пред извесно време тие се …