Почетна / Градина / Вести / Им дојде времето: Божиќните кактуси ја покажуваат својата грациозност!

Им дојде времето: Божиќните кактуси ја покажуваат својата грациозност!

Постојат два вида божиќни кактуси кои цветаат кон крајот на есента и зимата. Schlumbergera truncata цвета во различни бои и Schlumbergera buckleyi, чии цвеќиња се длабоко розови и се појавуваат околу декември.

Двата типа се обликуваат на ист начин. Покрај тоа, тие цветаат најдобро ако нивните корени се тесни. Во текот на топлиот дел од годината, тие претпочитаат да бидат на отворено, а пократките денови и ниските температури делуваат како сигнал дека е време да ги покажат своите убави бои.

На растенијата им треба многу светлина, но не и директна сончева светлина. Едно наводнување неделно е повеќе од доволно, но само ако површината на почвата е сува. Во никој случај не треба да се задржува водата.

Пролет е идеалното време за пресадување и негување.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …