22.05.2024
Почетна / Градина / Лек / Иглика – жолта (Primula officinalis (L.) Hill.)

Иглика – жолта (Primula officinalis (L.) Hill.)

Игликата ја среќаваме во грмушките, шумите и ливади во предпланинските реони на земјата. Корисен дел се цветовите, листовите и корењата на растението. Цветовите се берат за време на расцветувањето, листовите – по прецветувањето.

Се сушат на сенка или во машина за сушење алишта до 40 °C Во својот хемиски состав содржат главно сапонини, гликозиди, ензими, танини, флавоноиди, скроб и др. Таквата содржина ја имаат листовите и цветовите на растението.

Се користи при бронхитис, кашлица, настинка заболувања, грип, бронхијална астма, несоница, неврози, ноќно мокрење, дијареа и др.

Во народната медицина се употребува при мигрена и главоболка.

Околу 2 чајни лажички ситно сечкани суви корења од растението се попаруваат со 400 мл врела вода. Киснат околу 30 минути. Потоа се прецедува и се пие по 1 чашка 3-4 пати на ден.

Внимание! Многу луѓе, особено деца, покажуваат преосетливост на растенијата и може да предизвика тешки алергиски реакции. Затоа таа треба да се употребува само за назначување на лекар!

Види

Билката која лекува 500 болести

Куркумата или позната уште како Турмерик, е еден од најмоќните природни лекови. Активната лековита состојка …