Почетна / Градина / Храна за Марс: Чешките научници растат зеленчук во воздухот, без почва и скоро без вода

Храна за Марс: Чешките научници растат зеленчук во воздухот, без почва и скоро без вода

Проектот е дел од идната подготовка за преместување на човештвото во Марс.

Првата жетва вклучува зелена салата, ротквици и зачини како што се босилек и нане.

Според научниците, нивниот вкус е супериорен затоа што тие се одгледуваат во целосно контролирано опкружување, со соодветни дози на светлина и минерали.

Растенијата се одгледуваат вертикално, со овој метод се заштедува простор и се користи 95% помалку вода од традиционалното земјоделство.

Види

Сода бикарбона во градината: Цветовите цветаат, полжавите бегаат, а почвата станува почиста

Веројатно дома имате неколку кесички со сода бикарбона, кои зафаќаат простор и сте ги заборавиле. …