19.08.2022
Почетна / Градина / Хортензија – како се одгледува и каде да ја набавите оваа кралица на летото?

Хортензија – како се одгледува и каде да ја набавите оваа кралица на летото?

Хортензијата (Hydrangea macrophylla) потекнува од семејството Каменоломкови (Saxifragaceae). Матичната земја зе смета дека е Јапонија.

Може да се одгледува во голем сад. Нејзините огромни бели, розеви, црвени или сини соцветија се состојат од преубави одделни бои.

Периодот на цветање е во јуни и јули. Има и такви кои цветаат од март до мај, но тие се претходно одгледани од специјалисти од оваа област.

За растење најногу успева на полесенка со то што треба да се ѓубри од март до крајот на август и да се полива обилно, а потоа помалку. Хортензијата не поднесува многу калциум.

Прецветаните цветови е потребно да се отстрануваат и по желба да се кастри. Презимува на светло или темно при 4-8 ° С. Во пролет може да се пресади и да се стави на посветло место.

Може да се калеми во мај месец. Кај нас можете да ги набавите во расадникот Хорти Експерт или на телефон 071 262 020

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …