18.08.2022
Почетна / Совети / Холандските производители на зеленчук го срушија рекордот за производство на краставици

Холандските производители на зеленчук го срушија рекордот за производство на краставици

Научниците од Универзитетот во Вагенинген го надминаа рекордот за екстракција на краставици од минатата година. Во просек 122 килограми зеленчук на квадратен метар беа собрани од оранжериите Winter Light – со 10 килограми повеќе отколку во 2017.

Ова е прва класа од 120 кг (или 282 краставици). Просечна тежина на плодот е 425 грама, рече Франк Кемпкс од универзитетот.

Како научниците постигнуваат такви неверојатни резултати? Структурата на зимската оранжерија во која се одгледува зеленчук, им обезбедува на растенијата 10% повеќе светлина во текот на зимата. За таа цел има големи стаклени панели и дифузно стакло со висока светлопропусклива способност.

Покрај тоа, научниците континуирано ја собираат културата 42 недели. “Обично производителите на краставици ги менуваат растенијата во оранжерии во средината на летото, што исклучува речиси три недели од графика за собирање. Направивме доследна замена на крајот на април и средината на јуни, за да постигнеме повеќе непречено производство. Ние веќе собиравме околу 4,5-5 килограми на метар квадратен. Оваа предност од уште 10 килограми ни овозможи конечно да го поминеме минатогодишниот рекорд “, додаде Кемпкс.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …