06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Холандските бројлери се одгледуваат и во алтернативни системи за производство

Холандските бројлери се одгледуваат и во алтернативни системи за производство

Во ЕУ, производството на бројлери во алтернативни системи е најразвиено во Холандија. Земјата го удвои овој излез во последните пет години.

На пример, во 2018 година, околу 45% од одгледуваните кокошки се бројлери и бавно-растечки хибриди одгледани во алтернативни системи. Процентот на таквите кокошки е веќе 90% во мрежата на продавници.

Во Холандија, бројлерите за брзо растење се одгледуваат и преку интензивна технологија, но најголем дел од производството е за извоз.

Во 2013-2014 година, како реакција на јавниот притисок, локалните земјоделци воведоа нови стандарди за производство на пилешко месо, со цел подобрување на благосостојбата на живината.

Стандардите предвидуваат употреба на генотипови кокошки со просечно дневно зголемување на живата тежина не повеќе од 45-50 грама.

Денес, овие кокошки претставуваат околу 70% од малопродажниот пазар во Холандија.

Брендовите Beter Leven 1 * и Beter Leven 2 * во моментов учествуваат со околу 20% од пазарот на мало во Холандија.

Системите за производство на пилешко на овие трговски марки вклучуваат и намалување на густината на одгледување живина, присуство на шишиња од сено или слама во живинарската куќа, воведување на дневна светлина и слично.

Системот за органско земјоделство во Холандија е означен како категорија 3 *.

Види

Задолжителната храна за имунитет

Загадувањето на воздухот, нездравата храна и премногу стрес остават белег врз здравјето. Експертите ја препорачуваат …