06.07.2022
Почетна / Градина / Хоја – Намотајте ја околу оградата за да направите исклучително атрактивно растение

Хоја – Намотајте ја околу оградата за да направите исклучително атрактивно растение

Хојата е род со над 200 вида тропски растенија, со потекло од Индија, Кина и Австралија. Може да ја сретнете по име – Восоче. Крстена е на ботаникот Томас Хој.

Хојата е зимзелена лиана со тенки и долги стебленца кои можат да достигнат должина од 4 метри. Листовите на различните видови се најразлични.

Цветовите се бели, жолти, розеви и јако ароматични. Некои видови се одгледуваат и во градина.

Најпопуларни сорти се: Hoya bella Hoya carnosa Hoya carnosa variegata Hoya kerii Hoya multiflora. Растението не е каприц и се одгледува лесно, само треба да се почитуваат некои правила.

Место: Хојата расте одлично на затворено и претпочита светлина, најдобро е малку директна сончева светлина. Може да истрпи прилично ниски нивоа на светлина, но со тоа ќе расте исклучително бавно и нема да цвета. Претпочита умерените температури. Во зимо сака свежина (12-14 степени).

Нега: се наводнува обилно во периодот на активен растеж. Во зимо полевањата се намалуваат – умерени до слаби. Листовите редовно се пулверизират. Кога цветот ќе се појави, треба да се внимава да не се наводени. Прецветаните цветови не се отстрануваат – на нивно место се појавуваат нови, понекогаш и повеќе. Ароматични цветови се појавуваат кон крајот на пролетта и почетокот на летото. Секое преместување, пресадување и слично може да му попречи на цветот. Пресадувајте се кога нема цветови, само ако е потребно. Соодветно време за тоа е на пролет.

Размножување: се размножува исклучително лесно, со сечи од добро развиени стебла. Додека се развие убаво кореновиот систем на новото растение, потребно е поголема суша на почвата.

Совет за градинари: Хојата е погодна за во кошница обесена на решетка, ѕид или друго. Може да се намота околу жица со различни форми, што ќе ја направи исклучително атрактивно растение.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …