06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Грижата за Поинсетија од Ноември до пролет

Грижата за Поинсетија од Ноември до пролет

Ноември

За време на втората половина од месец Ноември, можете да престанете со ставање на цвеќето во плакар, и да го оставите целото време на прозорецот.

Сега е време на појавување на првите цветни пупку на Поинсетија.

Декември

Во Декември треба да се престане со ѓубрење, но продолжете со наводнување и третирајте го цвеќето на истиот начин како кога сте го довеле прв пат во својот дом. Доколку се се одвива како што треба, би требало повторно таа да цути и следната сезона.

Со години имаше лоша репутација бидејќи се сметаше за отровно растение. Секако дека не е препорачливо да се јаде или да се даде на животни. Внесувањето на Поинсетијата како храна може да предизвика грчеви во стомакот, што би и се случило со секое од домашните растенија во случај да биде изедено. Како и да е беше изложена на интензивно тестирање, што значи дека сеуште не е пронајден ниту еден доказ дека растението е отровно или опасно да се чува дома.

Поголема е веројатноста да се јави како проблем “контактен демартитис”. Имено, „Euphorbias“ е млечен сок кој излегува од стеблото кога е скршено. Опасноста е што некои луѓе се сензитивни на него, што може да предизвика надразнување на кожата и чешање. Бидете внимателни да не ги триете очите после допирот на цвеќето.

Јануари – Март.

Задолжително е Поинсетијата да се наводнува континуирано, односно да не се дозволува површината да биде сува. Април. Почнуваќи од 1-ви Април треба постепено да се намалува наводнувањето, дозволувајќи одреден краток период површината да биде сува. Бидете внимателни стебленцето да не почне да се суши и да се збрчкува. Тоа е знак дека растението е премногу стресно и умира. За недела или две, кога растението веќе се навикна на посуви услови, преместетого на поладно место, како на пр. подрум или потопла гаража. Препорачливо е да се чува на температура од 15 степени.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …