06.07.2022
Почетна / Градина / Градините во книги го разубавија Луксембург (Фото)

Градините во книги го разубавија Луксембург (Фото)

Вториот најголем град во Луксембург ја отвори уникатната уметничка изложба за летната сезона. КУЛТУРА.С, издание за 2019 година на Градината за скулптури беше отворена во Еш-сур-Алцкет, пишува порталот TheMayor.eu. Оваа градина е резултат на соработката помеѓу одделот за зелени простори на Еш Таун и луксембурскиот уметник Флоренс Хофман. Овој вид соработка е прва од ваков вид во градот, а „градината“ се наоѓа на плоштадот пред општината.

Инсталацијата CULTURE.S се состои од пет големи книги, поставени вертикално како монолитни блокови. Книгите се сметаат за симбол на знаење, образование, култура, особено во дигиталната доба. Секоја книга, наместо својот наслов, носи еден збор – универзални вредности на човечкото наследство како што се слободата, единството, солидарноста, толеранцијата, благосостојбата. Уште повеќе, секоја мини хоризонтална градина е изградена од урбани градинари.

Инсталацијата може да се види до есен 2019 година. Книгите се повторувачки мотив во уметноста на Фиренца Хофман. Таа има многубројни дела на изложби во други европски градови кои пренесуваат моќни социјални пораки.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …