18.08.2022
Почетна / Градина / Градината во декември

Градината во декември

Во декември настапува зимата каде се појавуваат повеќе ладните воздушни маси, но за поголемиот дел од земјата средните деноноќни температури забележани во текот на многу години, се позитивни.

Во дворот цветната градина има секогаш недовршени работи, било да се работи за обработка на почвата, придружена со соодветно сеење. Особено важно е на тревниците да нема купишта паднати лисја, зашто под снежната покривка тие се претвораат во кора, која не пропушта воздух и тревата може да се задуши.

Треба да се преземат мерки и против многодишните цвеќиња подложни на студ. Во првата половина на месецот, може сеуште да се садат декоративни дрвја и грмушки. Во зеленчуковата градина треба да се заврши обработка на почвата по доцното собирање на зеленчукот – зелка, морков, праз, ротквица и др.

При поволни услови може да продолжи предзимното сеење на моркови, магдонос, салати и некои други видови на зеленчук. Сега особена важност имаат подготовките за сеидба на расадите за пипер и домати и оние кои имаат намера сами да ги одгледуваат, за да се опремени со семе од соодветни сорти, да подготват култивационните објекти.

Во градината со овошје, ако не е извршено првото зимско прскање, подобро е да се изврши сега, во поволни за таа цел дена отколку да се пропушти. Продолжува расчистувањето на дрвчињата и гранките, се собира старата испукана кора, се чистат и се подредуваат алатките и инвентарот. Не треба да се заборави дека секој убав ден на декември може да се користи и за садењето на овошни дрвја – доволно е температурата на воздухот да биде над 5-6 степени, а почвата да не е замрзната, и многу влажна.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …