17.02.2025
Почетна / Градина / Готвење на цветови: Зошто и кои цветови може да ги јадете?

Готвење на цветови: Зошто и кои цветови може да ги јадете?

Готвењето на цветовите датира уште од римско време. Тоа е познато и кај древните Кинези, познато е на Блискиот Исток и во индиската култура. Јадењата на цвеќиња биле особено популарни во викторијанската ера. Денес веќе се среќаваат во рестораните во кои готвачите имаат иновативен пристап кон гарнирите и преку цвеќињата внесуваат елеганција во сервираните чинии.

Тајната на успехот при користење на цвеќиња е уникатниот вкус  според многу гурмани и не се потребни многу мириси кои ќе го ограничат деликатниот вкус на цветот. Важно е да се запамети дека не секој цвет се јаде.

Бегонија – И двата вида бегонии: грудковата бегонии (Begonia X tuberosa) и восочни бегонија – (Begonia cucullata) се јадат. Лисјата и цветовите се за јадење. Цветовите имаат кисел вкус, кој потсетува на цитрон. Ливчињата се користат во салати и како гарнир. Цвеќињата и стеблата содржат оксалова киселина и не треба да се консумираат од страна на лица кои страдаат од гихт, лица кои имаат камења во бубрезите, или имаат ревматизам. Месестите листови и цветови на восочната бегонија може да се јаде сурова или варена. Тие имаат малку горчлив вкус.

Белис, паричка (Bellis perennis) – Цветовите имаат малку горчлив вкус и се користат најчесто поради својот изглед, отколку поради нивниот вкус. Ливчињата се користат како гарнир и во салати.

Божур (Paeonia lactiflora) – Во Кина паднатите ливчиња на Божурот може да се сварат малку и да се и да се искористат во деликатесите на малите деца за време на некоја мала церемонија. Водата во која биле потопени ливчињата на божурот, ја користеле луѓето за пиење во средните векови. Додадете ливчиња Божур во летната салата или додадете ги на домашно подготвена лимонада.

(Hesperis matronalis) Цветовите се темно виолетови, а понекогаш розови до бело. Растението припаѓа на семејството на во кое се вклучуваат ротквиците, броколито, зелката и карфиолот. Растенијата и цветовите се за јадење, но се прилично горчливи. Цветовите се атрактивни, ако се додадат на зелени салати. Младите листови може да се додадат во салата.

Гладиола (Gladiolus SPP) – цветовите на гладиолите (без прашници) имаат безличен вкус сличен на вкусот на салата, но од нив се прават прекрасни форми за слатки или за мусови. Кон салатата може да се додадат посебни ливчиња.

Глуварче (Taraxacum Officinalis) е член на семејството на маргаритки. Цветовите се слатки кога се млади. Вкусот им е сличен на мед. Возрасните цвеќиња се горчливи. Мозолчињата на глуварчето се повеќе вкусни од цвеќињата: најдобро е да ги одберете оние пупки, кои се поблиску до земјата, цврсто натрупани во центарот на растението. Цветовите се конзумираат сурови или на пареа. Од нив може да се направи вино. Младите листови се добри на вкус, ако се обработени на пареа и се погодни за салати.

Градинарска љубичица (Viola X wittrockiana) – Градинарксата темјанушка има малку сладок мирис. Венечните ливчиња се исклучително меки на вкус. Користете ги во овошните салати, во зелените салати, во десерт или во супи.

Детелина (Trifolium species) Таа е слатка со вкус на анасон. Белите и црвени цветови на детелина се користат во народната медицина против гихт и ревматизам. Се смета исто така дека чајот од цветовите ја подобрува текстурата на ноктите на рацете и нозете. Индијанците го користеле целото растение во салати, а белата детелина за чај при кашлање и настинка. Покафените и поосушените цветови се горчливи и треба да се избегнуваат.

Иглика (Primula vulgaris) – Игликата е идеална за салати и туршија. Цветните пупки се подготвуваат како зеленчук или ферментираат во вино.

Каранфил (Dianthus caryophyllus) Можат да бидат потопени во вино, за да бидат состојка при подготовка на бонбони или за декорација на торта. За да го изненади со десертот, исечете слатките ливчиња, како избегнување измешаната бела основа на цветот. Венечните ливчиња на каранфилите се едни од тајните состојки, кои се користеле за создавање на француските ликери Chartreuse во 17-ти век.

Киселец (Rumex acetosa) – цветовите имаат кисел вкус кој потсетува на лимонот и затоа може да се користи наместо лимонот во салатите или во сосовите.

Види

„Професорите садат“ – продолжува традицијата за збогатување на дендропаркот на Факултетот за шумарски науки, пејзажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“ во Скопје

Во текот на вчерашниот ден се изведе дополнување на дендропаркот во Скопје со нови видови …