Почетна / Градина / Животни / Големата пирана – риба со заби поголеми од белата ајкула

Големата пирана – риба со заби поголеми од белата ајкула

Познатиот рибар и телевизиски водител Џереми Вајд (52) во реката Конго која се наоѓа во Африка успеал да улови голема и страшна риба позната како “големата пирана”.

Ова слатководна риба долга над еден метар и тешко речиси 50 килограми. На фотографиите ќе забележите дека таа има огромни заби кои ги напаѓа луѓето, а понекогаш и крокодилите.

Рибата има вкупно 32 заби кои се поголеми од големата бела ајкула. Оваа риба е во состојба да нападне плен со иста големина, а може да нападне и како одговор на нагло двжење или прскање”, изјавил Вејд за уловената пирана.

Оваа риба е тешка да се улови, а Вејд како мамец морал да користи голем сом. Неговата потрага по оваа риба траела 8 дена, а откако се сликал со неа ја вратил назад во водата. Спортски нели?

Види

Poison dart frogs – најбрилијантно и најубаво обоените суштества на планетата Земја, а воедно и едни од најотровните

Жабите т.н. дрволази или “Poison dart frogs”, членови на фамилијата Dendrobatidae се едни од најбрилијантно …