06.02.2023
Почетна / Градина / Вести / Го викале “забранетиот плод”, а денес сите го конзумираме: Кои се корисните својства на грејпфрутот?!

Го викале “забранетиот плод”, а денес сите го конзумираме: Кои се корисните својства на грејпфрутот?!

Кората на грејпфрутот е важен извор на пектин за зачувување на други плодови. Маслото од кората, исцедена или дестилирана, често се користи за арома на безалкохолни пијалаци. Главната состојка во ова масло е нукатон која додадена во сок од грејпфрут во прав, го засилува мирисот на растворен сок. Нарингинот екстрахиран од внатрешната кора на грејпфрутот, се користи за да се меша горчливиот вкус на тоник пијалоците, горчливото чоколадо и некои видови сладолед.

Маслото од грејпфрут е темно и многу горчливо, но при рафинирање стекнува бледо-жолта боја, и многу наликува на маслиновото масло по вкус.

Грејпфрутот е корисен за кардиоваскуларниот систем – тој помага за отстранувањето на старите црвени крвни клетки.

Види

Генетски инженеринг

Генетското инженерство е целина од биохемиски постапки со кои се модифицираат цели гени, нивни делови …