06.02.2023
Почетна / Градина / Вести / Го викале “забранетиот плод”, а денес сите го конзумираме: Кои се корисните својства на грејпфрутот?!

Го викале “забранетиот плод”, а денес сите го конзумираме: Кои се корисните својства на грејпфрутот?!

Долги години се сметало дека грејпфрутот е сорта на помело, додека во 1948 година цитрусовите специјалисти почнуваат да тврдат дека тој е случаен хибрид меѓу помело и портокал.

Грејпфрутот е опишан за прв пат во 1750 година од Грифит Хјуџис кој го нарекува “забранетиот плод” на Барбадос. Во 1789 година Патрик Браун истакнува дека овој плод расте во поголемиот дел од Јамајка.

За комерцијални цели грејпфрутот се одгледува главно во Јамајка и Тринидад, но наскоро се шири и во Бразил, Јужна Америка и Израел. Во 1945/46 година, САД, и главно Флорида, произведуваат рекордни 2 285 000 тони грејпфрут. Други земји, кои го зазеле производството на грејпфрут, се Мексико, Аргентина, Кипар, Мароко, како и некои области на Јужна Америка.

Предности од грејпфрут:

Види

Генетски инженеринг

Генетското инженерство е целина од биохемиски постапки со кои се модифицираат цели гени, нивни делови …