18.01.2022
Почетна / Градина / Вести / Го викаат змиско млеко, но кога ќе прочитате за што се користи …

Го викаат змиско млеко, но кога ќе прочитате за што се користи …

Змиското млеко или познато уште како брадавично млеко, жолтениче, жолта млечка може да го сретнете речиси низ целата земја.

Расте во шуми, суви и влажни места, грмушките и запустени земјишта. Корисен дел на ова растение, е надземниот дел, кое се бере и суши за време на цветањето.

Сушењето треба да се одвива во сенка или во машина за сушење при 45 °С. Билката содржи изохинолинови алкалоиди, флавоноиди, органски киселини, витамин Ц и др.

Оваа билка ја зголемува жолчното секреција, дејствува како аналгетик и смирувачко. Присуството на различни алкалоиди ги стимулира создавањето и лачењето на жолчката, и засилува цревната перисталтика. Змиското млеко има спазмолитичен ефект врз жолчните патишта, но овој ефект е изразен кај сокот од свежо растение. Билката ја стимулира и функцијата на црниот дроб. Некои го споредуваат дејството на змиски млеко со тоа на морфиум, бидејќи има смирувачко дејство.

Се користи при црнодробни и жолчни болести (жолчни камења, песок, жолтица), при гастритис, дијареа, пречки во варењето на храната. Во народната медицина билки се употребува при глисти, гихт, хемороиди, нередовна менструација и др.

Начин на употреба. 1 лажица од билки се запарува со 300 мл врела вода. Треба да отстои околу 1 час. Потоа се прецедува и се пие по 1 лажица пред јадење 3 пати дневно.

Внимание! Билката спаѓа во високо токсичните и може да се употребува само по рецепт на лекар!

Види

Еве од што чуварот на куќата го штити вашиот дом

Чуварот на куќата или латински „Sempervivum tectorum“ е растение кое најчесто можеме да го сретнеме …