19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Го открива рецептот за најдобра ракија: Таа се прави од сливи, околу кои живеат свињи

Го открива рецептот за најдобра ракија: Таа се прави од сливи, околу кои живеат свињи

Драган Јовановиќ од Топола со децении се занимава со одгледување овошје. Пред неколку месеци, овој човек од Шумадија дури направи и текила во неговото село Загорица, но тој вели дека најдобрата српска ракија се уште се прави од старата сорта на сливи.

  • Дефинитивно нема подобра ракија од таа што е направена од црвена боја, таа е најдобрата и најотпорна сорта, нема болести, вируси, многу отпорна што дава исклучително добра ракија – вели Драган од Топола.

За оваа сорта, како и некои други стари сорти, покрај исклучително висока толеранција кон болести, се карактеризира со едноставно размножување, но и органски метод на култивирање.

  • Се прави со садење диви цветови што растат околу старите дрвја, а најважно е воопшто да не се третираат со какви било препарати, односно органски сливи, потполно здрави. Овошјето не се одгледува, свињите живеат во него како пред 100 години – вели тој.

Неговата плантажа брои околу 30 млади црвени дрвја, од кои се собрани првиот род ова лето, и едно старо дрво што беше основа за трансплантација на младите гранчиња. Иако расте во скромни услови, оваа слива дава 10-100 килограми овошје на едно дрво.

  • Нема друг вид ракија со толку пријатна арома, од еден казан за кој се потребни 100 килограми сливи, а излегуваат околу 18 литри ракија од 20 степени – истакнува Јовановиќ.

Види

Неговата душа e полна со љубов: Тој стигна од Калифорнија до Њујорк за да спаси питбул (Видео)

Кога душата ти е полна со љубов: Тој извозе од Калифорнија до Њујорк за да …