18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / ГМО млеко од крави кое не предизвикува алергија

ГМО млеко од крави кое не предизвикува алергија

Научниците од компанијата AgResearch заедно со колегите од Универзитетот Ваикато во Нов Зеланд, селекционираа раса генетски модифицирани крави, чие млеко не предизвикува алергиска реакција кај децата, соопштува news.gip.ru.

Специјалистите тврдат дека 3% од сите мали деца имаат сличен проблем поради присуството на бета-лактоглуболин во протеиновата листа на производот. Состојката недостасува во мајчиното млеко.

Токму овој протеин предизвикува проблеми во случајот, уверуваат експертите. Научниците работат на ДНК на кравата, од каде се управува со синтеза на “лошиот” протеин.

Професор Кит Кембел од Универзитетот во Нотингем признава дека сега треба да се види дали корисното млеко ќе остане таква во текот на целиот живот на кравата и дали ќе се предаде “рецептот” на следната генерација. Европските истражувачи се согласуваат дека техниката, која претходно е спроведена на растенија, може да биде адаптирана и за животните.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …