02.12.2022
Почетна / Градина / Вести / Глог – подобрувач на работата на срцето

Глог – подобрувач на работата на срцето

Црвен глог, бел глог, глогинка се познатите други имиња за глогот. Тој најмногу вирее во мешани шуми и во грмушките до 1200 метри надморска височина.

Цвета во мај и јуни. Цветовите, листовите, а поретко плодовите се берат за време на цветањето и се’сушат на сенка или во машина за сушење на температура до 45 ° С.

Во својот хемиски состав содржи флавоноидни материи, органски киселини, тритерпенови сапонини, и др. Ја подобрува работата на срцето, го зголемува протокот на крв и кислород во срцевиот мускул, го намалува високиот крвен притисок, има лесен стимулирачки ефект во однос на централниот нервен систем (ја зголемува физичката и менталната работоспособност) и се јавува како своевиден биостимулатор.

Утврдено е експеримент и во клиничка ситуација дека екстрактот од глог ги засилува срцевите контракции, а истовремено ја забавува срцевата активност и ги регулира нарушувањата срцевите ритами.Го подобрува сонот и го намалува холестеролот.

Околу 2 лажици од цветовите се потопуваат со 500 мл врела вода. Се оставаат да киснат 1 час. Се прецедуваат и се пие по 1 чашка пред јадење 3 пати на ден.

Види

Факти и митови поврзани со отровните растенија

Кога сме меѓу природата и се насладуваме на чистиот воздух и убавата глетка треба да …