Почетна / Совети / Гладиола (Gladiolus)

Гладиола (Gladiolus)

Гладиолата (Gladiolus) претставува декоративно растение кое цвета. Потекнува од семејството „Ирисови“, (Iridaceae).

Во природата се сретнува во тропските или субтропските реони на Африка, јужно од пустината Сахара, некои делови на медитеранот и средна Азија.

Ова луковично растение има исправени листови и отворени цветови со неправилна форма. Познати се повеќе видови, кои цветаат во една или различни бои. Височината на цветот е од 6 до 15 см.

Едни од најраспространетите видови се White City“ и „Flower Song“. Почнуваат со цветање околу крајот на пролетта, почетокот на летото. Бара редовно полевање особено во летниот период и во текот на цветањето. Има потреба од сончева светлина како и од добра почва. Се размножуваат со помош на луковици и тоа со садење на длабочина од околу 10 см.

Види

Како да изработите неверојатни минијатурни градини (Видео + Фото)

Како да изработите неверојатни минијатурни градини