Почетна / Градина / Животни / Германските свињарски фарми стануваат сè помалку

Германските свињарски фарми стануваат сè помалку

Податоците од Федералниот завод за статистика на Германија (Дестатис) укажуваат дека на 3 ноември 2019 година, свињите во земјата изнесувале 25,9 милиони, што рефлектира намалување на 2% или 519.200 свињи во однос на истиот период претходната година, пренесува MeatInfo.

Свињите за гоење учествуваат со 44,9% од вкупното население на добиток (11,7 милиони животни). Споредено со ноември 2018 година, нивниот број се намалил за 218.500 глави (-1,8%). Прасињата заклучно со 3 ноември 2019 година се 7,7 милиони.

Во исто време, податоците за „Дератис“ покажуваат дека свинските фарми во земјата продолжуваат да опаѓаат. Сега тие се 21 100. Во однос на една година порано има намалување од 5,5%. Во ноември 2017 година, свињарските фарми во Германија беа 23 500, што значи дека за само две години нивниот број се намалил за 9,9%.

По престанокот на кланиците во Дрезден, Хемниц и Наунхоф, свињите во Саксонија треба да ги пренесат своите животни во Вајзенфелс. Според Митлдејтс Рундфанк (МДР), одлуката на владата да го намали бројот на кланици значително ја зголеми цената на сточарите во источна Германија. За нив е сè потежок транспортот на производство заради строгите правила за транспорт на животни на сојузно ниво.

Јанулијан Бергман, претставник на Регионалното здружение на земјоделци, рече дека кланиците биле затворени по принципот на намалување на цената на месото. Некои од нив едноставно не се придржуваа до новите правила. По затворањето на специјализираната кланица во Алтенбург во Саксонија и Тирингија, веќе нема поголемо претпријатие со таков профил.

Фабриката „Тенис груп“ во Вајзенфелс ќе доставува свињи од цела Источна Саксонија, вклучувајќи ги и граничните области со Полска.

Види

Знаете ли каква тајна крие оваа глутница со волци?

Првите три волци кои одат по снегот се и трите најстари, најболни и најспори членови …