Почетна / Градина / Вести / Германија и Полска ги отвораат вратите за сезонските работници кои не се од ЕУ

Германија и Полска ги отвораат вратите за сезонските работници кои не се од ЕУ

Новите услови за увоз на работна сила од земји кои не се членки на ЕУ ќе стапат во сила од почетокот на 2020 година.

Сезоната за собирање јаболка во Полска е во полн ек. Затоа, една од жешките теми за дискусија меѓу полските овоштари е недостигот на работна сила. Да бидеме прецизни, главна причина е недостигот на украинскиот труд, кој во последните две децении практично доминираше во Полска, пишува „ИстФрут“.

Многумина веруваат дека Украинците веќе почнаа да се враќаат дома, но тоа не е случај. Причината е очекуваната либерализација на правилата за вработување во Германија. Украинските сезонски работници сега ќе претпочитаат побогата Германија од помалку богатата Полска.

Според „ИстФрут“, смената на работниците во Германија се чувствува сега. Може да се зајакне од 1 јануари 2020 година, кога западната земја планира да ги зголеми квотите за привремено вработување за работниците што не се од ЕУ.

Прашањето не е само за нивото на плата. Иако германските одгледувачи на овошје навистина ќе плаќаат повеќе за бербата на бобинки и јаболка, како и други овошја и зеленчуци. Украинските работници ќе ја претпочитаат Германија над Полска заради пониското ниво на ризик. Тие мислат дека Германците нема да ги лажат. Покрај тоа, ќе им бидат понудени подобри услови за работа и поштеден распоред за работа.

Така, полските производители на овошје и бобинки стравуваат дека во 2020 година нема да има никој што ќе ги собере нивните производи.

Во моментов, просечната нето плата на украинскиот сезонски работник во овоштарник е 600-700 евра месечно. Најефикасните работници заработуваат до 900 евра месечно чисти пари.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …