06.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Геода – трендот на современото и модерно живеење

Геода – трендот на современото и модерно живеење

Геодите се познати како камени меури (на грчки: геодезични, копнени) т.е. карпести геолошки формации, кои најчесто се случуваат во шуплините на магмата и седиментните карпи.

Тие доаѓаат на површината кога овие карпи се уништени од атмосферски влијанија и ерозија. Во формирањето на магмата и седиментните карпи често постојат гасни меури. Потоа, богатите раствори на вода што содржат минерали навлегуваат на местото. Концентрираните слоеви на минијатурни минерални кристали се депонираат на ѕидовите на шуплината. Овој процес може да трае милиони години. Секој слој може да биде со различна боја. Ако нема целосно пополнување на празнината, останува празно место во центарот.

Геодите често имаат халцедонена (криптокрасталинен кварц) обвивка, внатре наредени од различни минерали, често како кристали особено такви како калциум, пирин, каолинит, сфалерит, милерит, целестин, доломит, лимонит, смитсонит, опал, халцедон и микрокристалинен кварц кој е еден од најчестите и најраспространетите минерали пронајдени во геодите.

Тие често се наоѓаат во базалтната лава и варовникот. Најголемата позната до сега шуплина покриена со кристали е “Кристална пештера” -целестинова геода, 10,7 m во дијаметар, а се наоѓа близу до селото Put-in-Bay во Охајо.

Геодите се карактеристични за некои формации во САД (главно во Индијана, Ајова, Мисури, западен Илиноис, Кентаки и Јута). Тие се исто така карактеристични за Бразил, Уругвај, Намибија и Мексико.

Геодите се повеќе стануваат тренд на модерното и современо живеење. Кај нас може да ги набавите во продавничката на Македонски Рубин – ДЕКО.

Еден од најголемите познавачи и истражувачи во оваа дејност кај нас е Г-динот Деан Шкартов од Македонскиот Рубин:

Најголемата аметистова геода во светот е “Царицата на Уругвај”. Тоа е над 3 метри височина и тежи 2,5 тони. Се наоѓа во Атертон / Северна Квинсленд / Австралија.

“Царицата на Уругвај”

Геода од Македонски Рубин – ДЕКО

Види

Момина солза против забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната …