Почетна / Градина / Вести / ФОТО: Јакутск – најстудениот град во светот

ФОТО: Јакутск – најстудениот град во светот

Јакутск е град во Рускиот далечен исток, сместен не некаде 4° (450 km) под поларниот круг. Тој е главен град на Јакутија, Русија. Градот се наоѓа на реката Лена.

Има два аеродрома: Аеродром Јакутск и Аеродром Маган. Населенито во градот изнесува нешто повеќе од 240.000 жители.

Овој град важи за најстудениот град во светот и се наоѓа најблиску до најстудената точка.

Во Јакутск преовладуваат екстремни климатски услови. Со цел да го издржат притисокот во услови на мраз, повеќето од куќите во Јатукск се изградени врз конкретни основи.

Со цел да стигне до вода во течна состојба, неопходно е да се буши неколку стотици метри во длабочина. Повеќето вода потребна за градот се добива од реката Лена.

Многу автомобили се оставаат да работат преку цела ноќ, бидејќи на температура од -50 ° C, не се способни да се движат. Јануари е најстудениот месец со средна температура од -43,2 ° C. Во лето, температурите се искачуваат и на над 30 ° C. Просечната температура во месец јули е 18,8 ° C. Погледнете ги различните фотографии во овој студен град:

 

Види

Нова другарка за Кан и шимпанзото Коко со пријателите пристигнуваат во Скопје ЗОО

Оваа пролет, морскиот лав Кан покрај своите зоо негуватели, ќе има и нова пријателка. Морската …