Почетна / Градина / Вести / Фитонија – одлично растение за одгледување во терариум или во шише

Фитонија – одлично растение за одгледување во терариум или во шише

Фитонијата е нискорастечко, почвопокривно растение со бујни зелени лисја, нашарани со мрежовидни бели, розеви, црвени бои.

Исклучително е ефектна, но често разочарува, бидејќи е доста непостојана. Познати се околу 15 видови. Најпознати се:

Fittonia albivenis, Fittonia argyroneura, Fittonia argyroneura nana, Fittonia verschaffeltii, Fittonia verschaffeltii pearcei.

Место: Фитонијата сака мека сончева светлина и место до сенка. Директното сонце треба да се избегнува – тоа може да ги изгори и оштети листовите. Стандардните видови тешко се одгледуваат во затворен услови – ова растение бара висока воздушна влажност. Расте на умерено топло, со минимални температури од 15 степени.

Нега: Неопходна е лесна и цедлива почва со добра дренажа. Се почева обилно од пролет до есен, зима исклучително ретко. Подобро се чувствуваат кога се поливаат редовно и со помалку вода отколку поретко, но со повеќе. Без вода за неколку дена ќе се исуши. Брзо ќе се оживее со наводнување, но постои веројатност од пренаводнување на почвата и гниење. Први знаци за тоа се меките, жолтеникави лисја. Зима треба да се чува од изложување на влага и студ – сигурно е дека тоа ќе доведе до умирање на растението. Листовите редовно треба да се пулверизират и да се обезбеди висока воздушна влажност. Се пресадува секоја година напролет.

Размножување: Се размножува преку стеблени сечи при повисока температура и влажност или со делење на растенијата при пресадување.

Совет за градинари: Фитонијата е одлично растение за одгледување во терариум или во шише. Ова многу ја обезбедува потребната дополнителна воздушна влажност и дефинитивно ќе биде одличен акцент во вашиот дом.

Види

10 причини зошто секој ден треба да јадеме портокали

На овие 10 начини портокалите помагаат на нашиот организам во борбата против болестите и штетните …