06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Европа во недостиг на земјоделски работници: Нема веќе кој да ги работи полињата со храна

Европа во недостиг на земјоделски работници: Нема веќе кој да ги работи полињата со храна

Откако Европа ги заостри граничните контроли за да се спречи ширењето на коронавирусот, во Велика Британија, земјоделците не можат да најдат работници кои ќе берат малини и компири. Во делови на Германија, белите аспарагусни култури ќе бидат изгубени. Во Шпанија, никој нема да собере една четвртина од јагодите, гравот и зелената салата во наредните месеци.

Владите во Европа го прогласија снабдувањето со храна како национален проблем, откако милиони потрошувачи се собраа во супермаркетите. Но, затворањето на границата ја запре и работата на сезонските работници од Југоисточна Европа.

Францускиот министер за земјоделство дури и даде неверојатен предлог оваа недела: фризерите, келнерите, цвеќарниците и другите луѓе кои во моментов не се во можност да работат на својата дејност, да се упатат кон нивите и да започнат со берба.

Огромни количини тестенини, домати и други производи продолжуваат да ги надминуваат границите, но, без евтина работна сила од Источна Европа, некои од најбогатите економии на континентот ризикуваат да ги загубат своите култури.

Германија се потпира на 300.000 сезонски работници за да сее и да бере во пролет и лето. Илјадници Германци веќе одговорија и изјавија подготвеност да работат за минимална плата во Германија од 9,35 € на час. Но, досега нивниот број е недоволен – 16 000. Ова го натера министерот за земјоделство да повика бегалци кои немаат дозвола за работа за да се приклучат.

Во Франција ситуацијата е слична – на земјата и се потребни 200.000 луѓе, а досега само 40.000 Французи одговориле на барањето за помош. И повеќето од нив немаат искуство.

Сепак, Италија, епицентарот на заразата во Европа, сепак, се соочува со уште посериозен недостиг. Обично, околу 370,000 странски работници се вработени во земјата, главно од Источна Европа. Напролет, на земјата и се потребни најмалку 50.000 луѓе, а досега само 2.000 Италијанци покажаа подготвеност да помогнат.

Во Велика Британија, земјоделците веќе се соочуваат со недостиг. Во претходните години, земјоделскиот сектор се потпираше на околу 27.000 луѓе и 116 000 производители на храна. На врвот на жетвата пристигнаа уште 75.000 странски работници во земјата.

Види

Задолжителната храна за имунитет

Загадувањето на воздухот, нездравата храна и премногу стрес остават белег врз здравјето. Експертите ја препорачуваат …