19.08.2022
Почетна / Градина / Лек / Еукалиптус (Eucalyptus globules Labill.)

Еукалиптус (Eucalyptus globules Labill.)

Еукалиптусот расте на суви места. Растението е пренесено од островот Тасманија и Австралија. Расте во Јужна Европа. Корисен дел му се лисјата на растението и етеричните масла од нив.

Во својот хемиски состав содржи етерични масла, тен материи, органски киселини, горчливи материи, смолести материи, восоци и др. Маслото од еукалиптус го стимулира лачењето на плунка, гастричниот сок и цревната секреција.

Ја поодобрува секрецијата на желудникот и цревните жлезди.

Околу 1 лажица од листовите се поливаат со 400 мл врела вода и се оставаат да киснат 1 час. Се пие по 1 чашка 3 пати на ден пред јадење.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …