Почетна / Градина / Вести / Есен – идеалното време за размножување на декоративните грмушки

Есен – идеалното време за размножување на декоративните грмушки

Без оглед дали станува збор за будлеја, форзинција или пак за леска, декоративните дрвја и грмушки заслужуваат да бидат повеќе. Затоа размножете ги.

Сега е идеално време да го направете тоа. Есента е време кога убаво цветачките грмушки и дрва треба да ги размножите и тоа со зрели резници.

Еве што треба да направите.Првата работа е подготовка на посадочниот материјал, а таа се состои од одбирањето на дебели здрави резницци.Потоа исечете ги резниците со должина од 2-30 сантиметри. Соберете ги во снопчиња, ставете им етикети за да знаете за кои дрвца или грмушки станува збор и резниците ставете ги во сандак.

Посипете ги со влажен песок и ставете ги на темно место каде температурата се движи од 0 до 10 степени целзиусови. Кон крајот на февруари резниците треба да се извадат и да се засадат во топли оранжерии. Забодете ги во земја до две третини од должината.

Резниците може да ги посадите и во саксии, но, важно е да бидат засадени во богата со хумус почва измешана со песок. Стимулирајте го вкоренувањето. Посточано навлажнувајте ја почвата за да можат резниците да се вкоренат, а пупките да се развијат.

Види

Што ќе се случи кога ќе скршите јајце под вода?

Што ќе се случи ако скршите живо јајце под вода? Институтот за океанска наука од …