Почетна / Градина / Вести / Експерти: Јогуртот за пиење е пача со скроб

Експерти: Јогуртот за пиење е пача со скроб

Денес повеќето млекари работат за брз профит, со минимална хигиена на производство. Бројот на бактериите и микроорганизмите во тоа млеко доаѓа до 1 милион. Тоа е број што е 10 пати над нормата на ЕУ, а според законот треба да биде 100 000. Затоа и македонските стоки произведени од ова млеко, не се дозволени за продажба на пазарот во ЕУ. Ова сепак не ги спречува да ги продаваат во нашите продавници. Дефектот дури станува ефект – се рекламира како “високо квалитетен производ од мала семејна фарма”.

Исто толку опасно е и незрелото сирење. Тоа се познава лесно по дупките во него. Дупките се индикатор за бактериска контаминација, на пример ешерихија коли. Сирењето со такви карактеристики често има малку непријатен вкус, различен од стандардот. Може да предизвикате и варење.

Кога сирењето е солено, најверојатно производителот има додадено повеќе сол, за да го избегне долгиот процес на зреење и да го продаде побрзо производот.

Лесно може да се препознае дали во кашкавалот има палминото масло. Тоа е преку сечење со нож на изладен кашкавал во фрижидер. Растителните масти се лепат по сечилото при ниска температура, а млечните – не.

Сирењето е бесплатно само во стапицата за глувци. Овие зборови ги изговорила Маргарет Тачер, но се исклучително актуелни во македонската современа индустрија. Затоа, ако сакате да јадете квалитетно сирење, одвојте повеќе пари.

Види

Болести кои можете да ги излечите со ракија

Ракијата е пијалок кој се конзумира на Балканот и често постарите знаат да кажат дека …