09.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Движечка градина: Првите јавни автобуси со “зелени покриви” веќе возат во Сингапур

Движечка градина: Првите јавни автобуси со “зелени покриви” веќе возат во Сингапур

Иницијативата е финансирана од Фондацијата Темсек и поддржана од Одборот за национални паркови, Moove Media и Сингапурскиот совет за зелена градба, пишува Straittimes.com.

Основачот на GWS Living Art, Зак Тох, изјави: “За мене, градовите треба да живеат заедно со природата. Преку овој проект се надеваме дека ќе подигнеме поголема свесност за тоа како “зелените покриви” се важни во градот”.

Целта на проектот е да се покаже дека зелениот покрив ќе доведе до пад на температурата во внатрешноста на автобусите и намалување на горивото што се користи за климатизација.

Види

Рибата која има проѕирна глава

Длабоко во морето постојат риби кои имаат проѕирна глава наречени „Macropinna microstoma“. На неа, се …