05.07.2022
Почетна / Градина / Две места во куќата каде не треба да се чуваат растенијата во текот на зимата

Две места во куќата каде не треба да се чуваат растенијата во текот на зимата

За време на студените есенски и зимски денови, повеќето растенија најдобро се успеваат во куќата, но во домот има две места што воопшто не им одговараат. Истото важи и за растенијата што остануваат во куќата целата година.  

Тоа се места со прозорци преку кои влегува ладен воздух и изворите на топлина. Tреба да се внимава листовите од растението да не го допираат ладното стакло и местата до извор на топлина, како што е печка или радијатор, бидејќи тие привлекуваат влага од растението за да може брзо да се исуши.

Ова ќе го забележите на листовите кои полека се претвораат во кафеава боја, односно почнуваат да бледнеат.

Поради намалената сончева светлина, куќните растенија растат побавно во текот на зимата, така што не им треба толку вода како во топлите месеци. Прекумерното наводнување може да предизвика различни болести на растенијата. 

Бидејќи има малку сонце, обидете се да ги отстраните сите пречки за апсорпција на сончева светлина – редовно отстранувајте и прашина од лисјата.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …