14.12.2024
Почетна / Градина / Дудинка – Ги зајакнува бубрезите, го чисти црниот дроб, ја подобрува крвната слика!

Дудинка – Ги зајакнува бубрезите, го чисти црниот дроб, ја подобрува крвната слика!

Црницата или дудинката е малку заборавено, но вкусно овошје кое расте поединечно засадено или диво. Во нашиот регион среќаваме црни, црвени и бели сорти, додека во светот ги има околу стотина. Од сите сорти, црната црница е најароматична.

Ова овошје расте на истоименото листопадно дрво од семејството Морус, чии листови се познати како храна за свилата на црница. Вергилиј за црницата напишал дека таа е најпаметната билка, бидејќи последен пупнува додека го чека топлото време.

Некогаш во долината Неретва, црницата била многу ценета за правење буриња. Исто така, црницата се одгледува за да се добие свила од од црница.

Плодовите од црница содржат бесплатни органски киселини (лимонска и јаболкова), витамини Ц, Б, К, А и Е, железо, калиум, манган и магнезиум, пектини и други корисни материи. Имаат големо количество антоцијанински антиоксиданси. Експертите тврдат дека црницата заслужува да биде вклучена во суперхраната, бидејќи го спречува стареењето на организмот и помага при многу болести. Во третманот се користат плодови, лисја и кора.

ЦРНА ЦРНИЦА
Лековитите својства на црната црница се навистина многубројни. Црната дудинка се користи во народната медицина против воспаленија на уринарните канали, болести на усната шуплина и грлото, епилепсија, депресија, несоница, вртоглавица и каснувања од бубачки и змии. Свежите незрели дудинки се користат против дијареа, а зрелите како благ лаксатив. Нивниот сок е добар и за полесно искашлување, потење и мокрење и за гаргара во болки во грлото и устата. Листот црна дудинка е познат народен лек за намалување и регулирање на шеќерот во крвта, па затоа често се користи во чаеви смеси за дијабетес.

Белата црница е широко користена во козметиката. Вклучен е во многу козметички препарати за избелување на кожата, отстранување дамки и пеги, бидејќи содржи инхибитори кои ја намалуваат синтезата на меланин. Се користи и во составот на препарати против стареење на кожата, за третман на кожата околу очите, за тонирање и чистење на лицето. Во третманот се користи слично како и црната дудинка.

Забележано е и дека делува за артритис, болести на очите, слабост на телото и за опуштање на нервниот систем. Според Џонатан Хартвел, автор на Билките против ракот, сокот од белата црница може да помогне при тумори на грлото. Доколку имате можност, јадете ги двата вида црница, бидејќи од нив ќе добиете многу придобивки.

Уште од времето на Диоскорид, горчливата кора од коренот на дудинката се користи како лек против цревните паразити, особено тенијата. Кората лекува болести на цревата, желудникот, диспепсија и помага при труење со храна, алкохол и печурки. Прашокот добиен од кората од црница се користи надворешно во вид на лонец за побрзо зараснување на раните, а лушпа од кората се пие против висок крвен притисок.

ЛЕКОВИ СВОЈСТВА НА ЦРНИЦАТА:

го подмладува телото
ги исфрла паразитите
го регулира нивото на шеќер во крвта
го намалува ризикот од дегенеративни заболувања
ги зајакнува бубрезите
го чисти црниот дроб
помага при запек
ја подобрува крвната слика
ги ублажува симптомите на грип и настинка
помага при труење со храна, алкохол, печурки
го спречува создавањето на сиви влакна
го забрзува заздравувањето на раните
се користи против висок притисок

Плодовите и кората на дудинката се собираат од јуни до август, а лисјата во пролет. Дрвото не е нападнато од штетници или болести, па затоа е еколошки плод. Бобинки може да се јадат свежи или сушени.

Во готвењето, црницата се користи како и секое друго овошје – од него можете да направите сок, џем, сладолед, сос, да ја користите за подготовка на десерти и колачи.

Чај од листови од црна дудинка за дијабетес
50 грама листови од дудинка прелијте ги со половина литар врела вода и оставете да отстои десет часа. Процедете и пијте во текот на денот.

Сируп против треска, воспаленија и запек
Во половина литар вода ставете килограм бобинки од црна дудинка и додадете две лажици јаболков оцет. Оставете го да отстои 24 часа. Следниот ден измешајте ја смесата со килограм кафеав шеќер или друг природен засладувач по избор (стевиа, мед, јаворов сируп) и варете ја до саканата густина. Истурете во стерилизирани шишиња и пијте неколку пати на ден разредена со вода.

Напомена : Не претерувајте со консумирањето на овошјето од црница, бидејќи тие можат да предизвикаат халуцинации и дигестивни проблеми.

Види

5. цвеќиња кои ги сакаат северните простории

Некои цвеќиња претпочитаат светлина, но не сонце. Други се дефинитивно љубители на темните простории. Значи, …