07.12.2023
Почетна / Градина / Дрвјата го имаат одговорот за енергијата

Дрвјата го имаат одговорот за енергијата

Чистиот извор на гориво е само едно ветување од научниците кои имаат мисија да ја емулираат способноста на дрвјата да подигнат и зачуваат сончевата светлина.

Дрвјата со нејзините зелени листови не се само работи на благодатта и природата, туку тие се паметен краен производ повеќе од 2 милијарди години еволуција, кои ни носат храна и гориво со помош на сонцето, водата и јаглерод диоксидот.

Тие имаат многу што да да не учат.

Научниците ја користат соларната енергија во раздвојувањето на водата во кислород и водород, но тоа е прилично скапо.

Но уште потешко е да ја имитираш втората фаза на фотосинтезата каде растенијата подготвуваат јаглерод диоксид од атмосферата за да се произведат јагленихидрати. Некои од големите и светли умови како „Large Hadron Collider” ветуваат дека ова наскоро ќе го решат. Вештачката фотосинтеза може да овозможи чист извор на гориво – водород – како и јагленитехидрати за основна храна.

Фотосинтезата претставува подарок од природата и вештачката фотосинтеза може треба да биде заштитена како наше заедничко наследство. Запрепастува и фактот што повеќе соларна енергија удира во Земјата во еден час, отколку користењето на енергијата од страна на човекот во текот на една година.

Тоа ќе ги справи климатските промени преку отстранувањето на јаглерод диоксидот од атмосферата и намалувањето на користење фосилни горива. Секоја зграда, кола, авион или брод треба да произведува свое гориво, намалувајќи го користењето на енергија во транспортот. Но, за секој глобален проект да успее, правните и етнички проблеми треба да бидат адресирани од самиот почеток. Сите луѓе треба да учествуваат во овие истражувања, верувајќи дека вештачката фотосинтеза е играње со Бога. Да се потсетиме дека претседателот на САД Барак Обама пред извесно време инвестираше 122 милиони долари во Заедничкиот Центар за Вештачка Фотосинтеза во САД.

Користењето на сонцето и една кофа со вода може да го снабди вашиот дом со доволно електрична енергија за целиот ден. Целта на многу развиени држави е да го направи секој дом своја централа за производство на енергија.

Професорот „Рон Пеис“ од Австралискиот Национален Универзитет е експерт во тоа како растенијата добиваат сончева светлина и поделба на водата – процес што се случува во протеинскиот комплекс наречен „фотосистем II“ со содржина на мангански атоми во нивното јадро. Тој вели дека манганот е елементот кој природата сам го одбира. Тој верува дека наскоро вештачката фотосинтеза ќе биде комерцијално достапно во оваа декада. Возможно е дека секоја куќа ќе има фотоволтична или друг систем на реневабилна енергија која ќе создава моќност. Како што фосилните горива стануваат се поскапи, големи износи на водород ќе бидат произведувани комерцијално од водата како нивна замена.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …