Почетна / Градина / Лек / Доволно е само во џебот да го носите: Тој ја јакне самодовербата, ја втемелува храброста, надежта и оптимизмот

Доволно е само во џебот да го носите: Тој ја јакне самодовербата, ја втемелува храброста, надежта и оптимизмот

Гранатот влегува во групата на силикатни минерали кои се користат од бронзеното време како скапоцени камења и абразиви.

Сите видови гранати поседуваат слични физички својства и кристални форми, но се разликуваат во хемискиот состав. Различните видови се пироп, алмандин, спосартин, грутуларен, уваровит и андрадит.

Зборот гранат доаѓа од средниот англиски збор гернет од 14 век, што значи “темно црвен”.

Ги има во многу бои, вклучувајќи црвена, портокалова, жолта, зелена, виолетова, кафеава, сина, црна, розова и безбојна, со најчеста црвеникава нијанса. Кај нас можете да го најдете и во продавничката КАЈ ДЕКО.

Бидејќи хемискиот состав на гранатот варира, атомските врски кај некои видови се посилни отколку кај другите. Како резултат на тоа, оваа минерална група покажува спектар на цврстина на скалата на Mohs од околу 6,5 до 7,5. Потешките видови како алмандин често се користат за абразивни цели.

Тој ги полни со енергија енергетските центри на телото и ја згуснува аурата. Го балансира сексуалниот нагон и ја отстранува емоционалната дисхармонија. Го помага излезот од кризни ситуации кога се чини дека се без излез.

Го зајакнува внатрешниот оган и желбата за самопотврдување.

На психички план ја јакне самодовербата, ја втемелува храброста, надежта и оптимизмот.

Терапевтски својства: Ја јакне крвта, ги регенерира клетките, го збогатува организмот со енергија, помага во абсорпцијата на минералите. Вариететот гросулар влијае врз проблеми кај бубрезите, кожата и слузокожата и при ревматизми и артритис.

За повеќе инфо или нарачка КАЈ ДЕКО или ТУКА

 

Види

Дрвото на животот и лековитите својства на неговите лисја

Дрво на животот – тоа е едно собно растение што многумина го одгледуваат дома, но …