19.04.2024
Почетна / Градина / Доматите, пченката и грашокот се подобри од конзерва?

Доматите, пченката и грашокот се подобри од конзерва?

Доматите, пченката и грашокот се подобри од конзерва? Свежо варените и конзервираните домати содржат 40 отсто повеќе антиоксиданси и ликопен од свежите, а конзервираниот грашок има поголем извор на протеини и растителни влакна.

Истражувањето направено од страна на Универзитетот на Њу Џерси, докажаа дека зеленчукот како што се грашокот, пченката и доматите имаат повисока хранливата вредност во конзервираната храна, отколку ако го јадете свежи.

Во споредба со цените на одредени видови храна грашокот од конзерва обично знае да чини помалку од свежиот грашок, но да содржи повеќе влакна и протеини во неа.

Пченката е храна која е богата со витамин Ц и магнезиум, а само во текот на сезоната, свежата пченка е поевтина од конзерва. Сепак, и таа во конзервирана форма е поздрава, бидејќи во процесот на неговата подготовка се зголемува количината на антиоксиданси во него за цели 40 проценти, тврдат од Универзитетот во Њу Џерси.

Види

Био храна која треба да се купува

Органските овоштија и зеленчук се омилени поради еколошкото потекло и недостатокот на штетни хемикалии. Специјалистите …