Почетна / Градина / До 100% потрошувачка на „зелена“ енергија во Холандија

До 100% потрошувачка на „зелена“ енергија во Холандија

Холандските млечни земјоделци профитираат од … ѓубриво

Холандската кооперација Фрисланд Кампина ќе купува електрична енергија директно од своите членки, како дел од нејзината програма за одржлива енергија. Според млекарницата, 94% од потрошувачката на електрична енергија во 2019 година била зелена. Во 2020 година, кооперативата има за цел 100% потрошувачка на чиста енергија и планира да ја купи директно од своите млечни земјоделци по пазарни цени.

До денес, над 50 холандски земјоделски млечни земјоделци веќе испорачуваат чиста енергија на FrieslandCampina, која опфаќа околу 10% од нејзините потреби.

Оваа одлука значи дека вредноста на електричната енергија во ланецот на млеко може да се вклучи преку директни договори. И ова им овозможува на фармерите за млеко да заработуваат приходи по пазарни цени.

Користејќи ги своите програми, вклучително и екстракција на зелено ѓубриво, Фрисланд Кампина има за цел да го забрза одржливото производство во сточарските фарми.

Неодамна, FrieslandCampina се здружи со Бери Калебаут за да го намали испуштањето на штетни гасови од стаклена градина во атмосферата со употреба на додаток за добиточна храна.

Во јануари 2020 година, холандската кооперативна млекарница објави дека прави дополнителна годишна инвестиција од 24 милиони евра за промовирање на одржливиот развој на млечните фарми на своите членови.

Види

Јабучар – македонскиот автохтон домат со тежина поголема од 1 килограм

Македонска автохтона сорта на домат, кој се карактеризира со уникатен вкус и арома, кои се …