06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Дигиталното земјоделство во Кина го зголемува приходот

Дигиталното земјоделство во Кина го зголемува приходот

Со специјализирани земјоделски роботи и голема дигитализација на индустријата, Кина ќе ги однесе фармите на друго ниво. Се очекува дигиталното земјоделство значително да го зголеми приходот. Сето ова е веќе загарантирано во донесената „Дигитална агенда за развој на дигиталното земјоделство во руралните области“. До 2025 година, се очекува да се продадат 15% од агро-производите на Интернет.

Азиската земја е посветена на воведувањето на земјоделски роботи од новата генерација во агро-секторот. Агроботите ќе помогнат во дијагностицирање на заболени животни, пасење и хранење на животните.

Кина тесно ја поврзува иднината на земјоделството и руралните области со постигнување на национални цели, како што е искоренување на сиромаштијата.

Следниот бран на економски раст се очекува да не доаѓа од највисоките урбани центри како Пекинг или Шангај, туку од помалите градови лоцирани во руралните области.

Според експертите, агро-дигиталната економија придонесе само 7% од додадената вредност во 2018 година. Во споредба со другите сектори, дигиталната земјоделска економија е толку мала што има најголем потенцијал за развој.

„Проширувањето на Интернет покриеноста ќе им овозможи на производителите на храна да се поврзат со мрежите за е-трговија и да ги продаваат по подобри цени. Во однос на воведувањето на технолошка иновација, фармите во државна сопственост во северо-источниот дел на земјата и во Ксинџијанг во северозападниот дел се главните купувачи и корисници на технологијата “, рече експертот.

Вештачката интелигенција ќе се користи и за заштита на земјоделските култури, контрола на земјоделските култури и анализа базирана на фотографии што машините ќе ги однесат од воздухот. Притоа, оваа земјоделска техника ќе го користи кинескиот систем за мапирање Бејду.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …