16.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Девет извори на чиста енергија

Девет извори на чиста енергија

Единствено вистинско решение, иако не е ни лесно ни евтино е прифаќањето нс стратегијата на „декарбонизација“ која би ги заменила главните на GHG – производство на фосилни горива, производство на енергија и транспортна индустрија со „чисти“ технологии кои не испуштаат гасови.

Иако многумина ке речат дека сето тоа е една голема манипулација на еколозите, факт е дека 2012 година е една од најтоплите од кога се запишуваат температурите.

Влијанието на климатските промени е врз основа на акумулираните гасови со ефект на стаклена градина во воздухот. Тие гасови влијаат на зголемувањето на температурата на земјината површина, океаните и атмосферата. Сите се согласни дека емисиите на гасови би требало да се намалат, но направени се само долгорочни планови, а нивото на гасови веќе е високо.

Најголемиот член на ова друштво на стакленички гасови е јаглеродот. До 2050 година, кога се очекуваат ефектите од намалувањето на емисиите, во воздухот ке се испуштат стотина илијарди тони гасови. Од тука единственото вистинско решение, иако не е ни лесно ни евтино е прифаќањето нс стратегијата на „декарбонизација“ која би ги заменила главните на GHG – производство на фосилни горива, производство на енергија и транспортна индустрија со „чисти“ технологии кои не испуштаат гасови.

Дали можеме да дојдеме до тоа? Денеска големи суми на пари се трошат на секакви работи, па дури и на иницијативи за намалување на стакленичките гасови. Еве накратко листа на овие алтернативи:

Фузија – Некои научници тврдат дека до фузија може да се дојде за 20 години, иако многумина не се согласуваат со таа оптимистичка проценка. Оваа технологија е сјајно решение, бидејки не произведува отпад и користи бесплатен деутериум и тритиум кој се извлекуваат од морската вода.

Плазма конвертор – проект за гасификација кој подразбира третман на отпад, дрвја, хартија, пластика и уште многу елементи од кои со плазма технологијата ( на екстремно високи температури) се добива гас.

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …