06.07.2022
Почетна / Градина / Животни / Денес е Светски ден на животните

Денес е Светски ден на животните

Одлуката беше донесена на Меѓународниот конгрес на поддржувачи на движењето за заштита на природата, одржан во Фиренца, Италија.

Денот на животните беше усвоен со цел да се подигне свесноста за потребата на јавноста да се заштити животната средина, да се зголеми активноста во заштитата на животните. Целта е да се потсетиме на важноста на другите животински видови со кои ја делиме планетата и најчесто сме жртви на нашата себичност и суровост.

Денес, организациите и љубителите на животни од целиот свет го привлекуваат вниманието на општеството во нивните земји на потребата за похуман третман на сите живи суштества.

Види

Тасмански ѓавол – животното кое јаде се што мрда

Тасманскиoт ѓавол јаде се што мрда. Името го здобил по ѓаволската сила и дрскост да …