22.01.2022
Почетна / Градина / Вести / Денес е 20 март – Ова се старите народни верувања за добредојде на пролетта

Денес е 20 март – Ова се старите народни верувања за добредојде на пролетта

Денес е 20 март, денот на астрономската пролет, а според старите народни верувања, постојат некои ритуали за да ги исполниме нашите желби и да уживаме во здравјето.

Според старите верувања, ако сакаме нешто во првите минути од доаѓањето на астрономската пролет, тоа ќе се оствари кога ќе го напишеме на парче хартија.

Вечерта се смета за волшебна, и затоа се посветувало внимание на соништата.

Пролетната рамноденица се смета како време кога можете да се очистите од било што негативно со тоа што ќе ги потопите вашите камења во света вода и ќе ги фрлите сите стари работи.

Ова е, исто така, моментот на нов почеток кога природата се буди од својот зимски сон, така што можете да купите нешто ново за вашиот дом и да внесете нова енергија ако сакате да промените.

Кај старите словенски народи, пред христијанството, пролетната рамноденица се славела како пагански карневал, а по христијанството, празникот се славел како Славјански карневал.

Види

Облечен во црвена маица го разлути бикот: Еве како бикот успеа да го пробие кафезот

Облечен во црвена маица овој човек мислеше дека ќе биде во центарот на вниманието на …