Почетна / Градина / Вести / Дарови од природата: Листовите на маслинките го чуваат нашето здравје

Дарови од природата: Листовите на маслинките го чуваат нашето здравје

Маслинките се еден од даровите на природата, од кои се извлекува драгоцено маслиново масло. Зејтинот го намалува холестеролот и има уште еден куп корисни својства во кулинарството и козметиката.

Листовите на маслиново дрво се исто така многу вредна суровина за нашето здравје.

Листовите на маслинката биле користени за прв пат во Египет, каде што служат и за мумифицирање на владетелите.

Растението содржи различни материи – Манила, олеуропеин во листовите, слободна олеинска киселина во маслото, бензоат киселина и оливија во кората. Маслинката има антибактериско, антигабично, антивирусно, антисептично и смирувачко дејство.

Листовите на маслинката се користат во лекувањето за:

циркулациониот систем – го стабилизира нивото на шеќер во крвта;

ги уништува следните паразити – цревни глисти, маларија, тении, округли црви;

инхибира и спречува инфекции предизвикани од вируси и ретровируси – варичела, генитален херпес, генитални брадавици, херпес тип 1, лупус, ХИВ вирус, менингитис, мононуклеоза, тении, херпес зостер, херпес на устата;

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …